Måste våga göra skitjobbet!

Min personliga åsikt är att man kan gå igenom hela vår, och de flesta andra

(högskole-)utbildningar, utan att egentligen kunna någonting alls. Jag menar inte att man inte lärt sig någonting under de här två åren, för det har vi absolut. Vad jag menar är att skolan, utbildningssystemet i största allmänhet, lär ut kunskaper. Men det lär egentligen inte ut någon kompetens. Det lär oss inte hur vi skall göra saker, bara hur de bör göras enligt teorin. Skillnaden för den icke insatte kanske ter sig väldigt hårfin. Men det är den inte, det är en enorm skillnad.  Det är en sak att veta hur vi skall skapa ett GANNT-schema eller ringa ett säljsamtal, ett helt annat att göra det. Ännu ett helt annat att göra ett i ett skarpt läge där det är på riktigt.

 

Din invändning till mitt resonemang ovan skulle säkert vara att vi har praktik. För att vara en akademisk utbildning har vi förhållandevis mycket praktik. Vår utbildning skulle anses vara praktiskt orienterad i en jämförelse. Det är bra. Men det räcker inte. Du måste våga göra skitjobbet! Det finns ingen, okej, kanske någon men i så fall väldigt få, som går ut skolan efter en högskoleutbildning och direkt får toppjobbet. Det känns som om många i skolsystemet tror att det är den enda och sanna vägen till chefspositioner, en gedigen utbildning. En akademisk sådan. Och absolut, jag tror att det är en bra utgångspunkt att ha en bra utbildning med sig i ryggsäcken.  Men en ryggsäck som inte gör dig till chef. Tänkt själv, skulle du vilja bli ledd av en person som inte har någon annat i bagaget än flera år i skolbänken? Antagligen inte, eller hur?

 

Praktiska erfarenheter får din kunskap att bli kompetens. Du vet bara inte vad du skall göra utan du har även gjort det och kommer att kunna göra det igen. Vad jag försöker komma fram till är att skolan är en fantastisk grund att bygga vidare på, att bygga vidare på inte bara efter avslutad utbildning utan även under den. Våga jobba vid sidan om dina pågående studier. Och där egentligen utan prestige. Det känns som det ibland för vissa personer är viktigare vad du jobbar med än att du faktiskt jobbar. Skitgörat är minst lika viktigt! Åtminstone lär det och motiverar dig vidare, får dig att inse vad du inte vill göra hela ditt liv.  Får dig att sträva framåt!

För oss som studerar till projektledare inom evenemangsbranschen och upplevelseindustrin handlar det om att få så mycket erfarenhet som möjligt. Och då är alla jobb du kan relatera till branschen nyttiga att ha erfarenhet utav i din ryggsäck. Att servera på ett stort event ger dig erfarenheter du kan ta med dig in i din karriär. För även om inte du skall servera på dina framtida evenemang kommer du troligen hamna på uppdrag som innebär att du skall köpa in den tjänsten eller samordna personal på olika håll. Att ta små detaljer av erfarenheter och med hjälp av dem fylla din ryggsäck med praktisk kompetens tror jag att du kan nå hur långt som helst och bli grymt kompetent. Den typen av kompetens och kunskap ger dig trovärdighet och tyngd i ditt framtida ledarskap. Någon du inte kan uppnå genom ett CV fullt med vilka kurser du läst i skolan. Du måste helt enkelt våga göra skitjobben längs vägen, vågar du?

 

Just nu: Släpper snart mitt stora projekt som skall genomföras under hösten, är ett samarbete med Johannes Hansen, en otroligt inspirerande och kunnig rådgivare inom personlig utveckling och självledarskap. Mer information kommer senare i veckan, så håll utkik. Men kort sagt: ser mycket fram emot höstens arbete!

 

Nu fortsätter tågresan till Göteborg, tur att det finns datorer och internet. Vi hörs.


Kommentarer
Postat av: Cecilia

Visst är det underligt att historiens bästa generation 80-talisterna står utanför arbetsmarknaden. Bevis finns på www.generationen.se. Företagande måste stimuleras och vilken roll LAS och FA-skatt har i allt detta bör ses över. Du har intressanta tankar om vad som behöver göras och jag hoppas att du kommer att höras ännu mer i debatten.

2010-05-25 @ 14:56:54
URL: http://www.generationen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0