Förra veckans inlägg i debatten

(Är i full gång med att skapa en egen webbsida för den här bloggen istället för den här hos blogg.se. Insåg precis att jag glömt att uppdatera den här bloggen på ett tag då jag skrivit i den än så länge opublicerade nya bloggen.)
Förra veckan startade med att GP publicerade min debattartikel "Skola oss till eget ansvar" om FA-skatt och ett samhälle som skolar eleverna till passivitet. Kopierar in artikeln nedan:

"Samhället gör unga passiva. I stället borde vi skolas i att ta eget ansvar. Och få en FA-skattsedel som gör att du kan välja att arbeta som anställd eller att skicka en faktura för ditt nedlagda arbete, skriver egenföretagare Cecilia Lyche.

Ungdomsarbetslösheten är högre än någonsin, i krisens fotspår vågar ingen att anställa, framför allt inte oss unga. Men den höga ungdomsarbetslösheten beror varken på lata eller okunniga ungdomar utan att samhället har präglat dessa individer till att bli passiva. Vi har ett utbildningssystem som från första klass utbildar oss till passivitet. Att sitta och lyssna på en lärare för att sedan någon gång i framtiden bli anställda och lyssna till en chef. Vi skolas till att lägga hela vårt ansvar i händerna på någon annan, i händerna på samhället. I ekonomiskt hårda tider, när detta samhällsansvar brister, vet de unga individerna inte hur de skall ta sitt eget ansvar och skapa sig arbetstillfällen på egen hand. Men skall detta verkligen förbli samhällets ansvar? Borde vi inte i stället skolas till att ta ansvar för oss själva? Att ta steget från en passiv mottagare av möjliga arbetstillfällen till att aktivt skapa dessa själv kräver i dag ett beslut. Ett formulär behöver fyllas i och skickas till Skatteverket. Det är egentligen inte svårt. Men det skrämmer många. Att ta eget ansvar borde inte behöva innebära ett formulär. Att ta eget ansvar borde vara standard. Om du sedan vill lämna över ansvaret till en arbetsgivare bör detta alltid kunna vara ett val, precis som att inte göra det. Alla borde födas med det här valet. Alla borde födas med FA-skattsedel.

Ett slags körkort
Att inneha en FA-skattsedel är inte detsamma som att säga att man aldrig kan tänkta sig att bli anställd. Men det talar om att det finns en möjlighet. Du kan välja att arbeta i formen som anställd men du kan också välja att skicka en faktura för ditt nedlagda eller kommande arbete. Jag vill likna en FA-skattsedel vid ett körkort. Att skaffa sig ett körkort är i dag självklart för många, någonting du skall eller åtminstone bör göra efter att du blivit myndig. Att ha en FA-skattsedel borde vara lika självklart. Du kan själv välja om du vill använda det eller inte. Om du vill åka med som passagerare eller själv sitta bakom ratten. Visst, det krävs en viss grundläggande kunskap för att kunna hantera sin FA-skattsedel, precis som det krävs teoretiska och praktiska kunskaper för ett körkort. Du avlägger ett teoriprov och en uppkörning innan du får köra. Men gör ekonomi till ett ämne i grundskolan, ge ungdomarna den kunskap som krävs för att sluta vara passiva."

Den här veckan började med att jag igår tog examen. Dagen då vi gick från studenter till Event Managers. Projektledare inom upplevelseproduktion. Men det som varit målet så länge känns just nu mest overkligt. Hände det verkligen? Har inte kännt mig som student det senaste året. Haft så mycket annat för mig, fokus har legat på annat håll. Men nu är den ändå här och förbi, examensdagen. Allting (okej, förutom projektdagboken som skall in den 6:e) är inlämnat och godkänt. Men ändå känns det som det inte händer. Inte på riktigt. Kanske skall man inte känna efter så mycket helt enkelt. Utan bara följa med strömmen. En boll mindre att jonglera med.

Hög tid att sova nu. Ny föreläsning för KY-utbildningens studenter på Lindholmen imorgon :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0