Att vara ung är inget handikapp!

Skrev följande inlägg i min mobil för ett tag sedan (ibland när jag kommer på någonting är det ett bra sätt att inte glömma bort det - fungerar som ett bra sätt att skriva av mig tankar och funderingar när jag inte har datorn till hands..):

"Att vara ung är inget handikapp, att vara ung handla rom ett driv och en orädd vilja. Vissa kallar det naivitet, jag ser det snarare som en möjlighet att ifrågasätta det som varit och våga testa det som idag inte ifrågasätts, se världen på ett nytt sätt, ur en ny synvinkel. Att vara ung bör inte mottagas med skepsism och nedlåtenhet, utan med öppenhet och nyfikenhet. Möjligheter smittar av sig, lika väl gör ett leende och en positiv inställning.."
- 24:e november 2009

Vad är egentligen kunskap? Vem är det som bestämmer vad som är kunskap, vad som är fakta och vad som egentligen är mer utav åsikter, tycke och smak? Är erfarenhet detsamma som kunskap? Eller är kanske kunskap någonting man måste skaffa sig i brist på erfarenhet? Som kompensation? Men vad är egentligen kunskap utan erfarenhet? Är kunskap det samma som utbildning? Eller är kunskap motsatsen till utbildning? Teori. Teori är enligt min mening endast ett försök till en avbildning av praktiken, det verkliga. Inte tvärt om. Praktiken bygger inte på teorier. Teorier är ett sätt att försöka skaffa sig en översikt och greppa det som verkligen händer. På riktigt. Kanske till och med utan kunskap. Teorier är det enda som bara finns i teorin. Teorier finns inte i praktiken.


Om man ser på kunskap som någonting där de handlar om på vilket sätt man löser ett problem bäst så kanske det går att översätta med ordet erfarenhet. Eller så är det precis tvärt om. Kanske är erfarenheten den som gör att man gör som man alltid gjort, medan kunskapen, det bästa sättet att lösa ett problem, kanske är ett helt annat. Men som erfarenheten gör att man inte ser och på så sätt testar och finner? Men om man varken kan läsa sig till kunskap genom teorier, och inte heller få kunskap genom erfarenheter. Hur skall vi då få kunskap? Kunskap kanske är att man testat något så många gånger att man helt enkelt tar för givet och litar på att utfallet blir likadant (i alla fall enligt naturkunskapen), att stenen faller neråt även när jag släpper den för 45773:e gången. Men vem vet egentligen, 45774:e gången kanske den inte gör det?


En sak är i alla fall säker, det är inget handikapp att vara ung. Snarare en möjlighet som vi själva och andra bör ta till vara på.


Kommentarer
Postat av: Henrik

kunskap är det man kommer ihåg när man glömt bort vad man lärt sig.

2010-01-22 @ 20:28:05
URL: http://molinmattsson.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0