Jag är ingen hjälte!

Var på Idefestivalens Kick-Off igår, Challenge. Där höll Svenskt Näringsliv en paneldebatt gällande "Historiens Bästa Generation". Ett fantastiskt bra initiativ där SvN vill hjälpa till att lyfta fram dagens unga företagare, med största fokus på unga arbetsgivare. För att se hur man kan arbeta för att underlätta dagens företagande med tanke på att vi idag startar och driver företag efter regler som bestämdes för flera decenier sedan. Det var dock en sak som slog oss som lyssnade. En av frågorna var hur man skulle lyfta upp de unga entreprenörerna som hjältar. Men vadå, är vi hjältar? Jo, visst det är tack vare oss som många både idag och framöver får en anställning och det leder i sin tur till att mer pengar kommer in i form av skatter och avgifter. Pengar som går till att underhålla Sveriges välfärd. Så visst, visst kan man se oss som hjältar. Men att göra de unga företagarna till hjältar kommer bara att öka glappet mellan de som funderar på att starta men inte riktigt vågar och de som gjort det. För vem vågar se sig själv som en framtida hjälte? Vem vill jämföras med dem?

För att citera min kära vän och kollega Stefanie Ravelli:

"Vi är inte hjältar utan bara helt vanliga människor som söker lite alternativa lösningar på många problem - gärna samtidigt."

Vi borde istället arbeta aktivt med att sänka tröskeln mellan att tänka på att starta eget och också göra det. Och inte bara genom att öppna nystartskontor, för även om dörren dit inte har någon tröskel är det ett beslut att gå dit. Ett aktivt beslut. Beslutet skall inte behöva innebära så mycket. Att starta företag borde vara lika naturligt som att bli anställd. Vårt skolsystem utbildar oss ifrån första klass till att bli ansätllda, med undantaget Ung Företagsamhet som vissa klasser får läsa under gymnasiet. Varför skall man bli anställd? Egentligen? Det ger till synes en större trygghet än att driva eget, men inte i praktiken. Om företaget går dåligt kan du får sparken. Och inte göra någonting åt det. Driver du ditt eget är det upp til dig. Du kan påverka din sitaution mer. Det borde innebära en större trygghet.


Har ett nytt projekt på gång, dags att regga en domän. Återkommer.

Kommentarer
Postat av: stefanie Ravelli

Med största risk att låta som en god vän till dig, så får jag rysningar genom hela kroppen! Detta är min vän vad jag kallar en början till ett manifest som bör ta över världen. I grund och botten handlar det om vart ligger ansvaret för den enskilda individen. Det är därför en fantastisk självklarhet att ansvaret alltid kommer att bäras utav den enskilda utav dig utav mig. För att själv få bära, få känna och få forma ansvaret helt själv, ansvaret är en magisk skjuts rakt in i framtiden, tänk att få ha ansvar.



Ska vi skriva ett manifest? Starta en kampanj? Om att ta ansvar - att bli en egen företagare!



PUSS&KRAM

2010-04-20 @ 12:03:17
URL: http://novappeal.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0