Finns spårkregler fortfarande?

Kommer ni ihåg när man gick på lågstadiet i skolan? När man fick lära sig rättstavning? Först skulle man lära sig att skriva bokstäverna snyggt i en bok med rader i men ganska fort handlade svenskaundervisningen istället om vad som var rätt och vad som var fel när det kommer till det svenska språket. Idag,  14 år senare, funderar jag på om dessa spårkregler finns kvar, eller om de helt är på väg att försvinna? Ord som förrut inte var okej dyker idag upp var stans. Engelska förkortningar som t.ex. brb, w8, lol, roflmao osv, används idag i större utsträckning än våra svenska.
 
Köpte en Clacéau VitaminWater igår (ni vet CocaColas variant på "nyttigt vatten" som egentligen bara innehåller en massa socker). Vattnet smakade sisådär om jag skall vara ärlig. Men vad jag fastnad för var texten på etiketten. Där stod:
 
"år 2010, tittar man på gamla filmer borde vi resa i tiden, susa runt på svävande eu-moppar och hångla upp robotar vid det här laget, näring får vi via ett chip i nacken som är programmerat att ge oss frukost, lunch och middag på utsatt tid, sweetness, verkligheten har inte kommit ikapp filmerna än, men, vi har iallafall bidragit med den här allt-i-ett-drycken, innehållet kan liknas vid en flytande schweizisk armékniv, fullpackad med vitaminer och zink, så okej, vi kanske inte rest tillbaka till sen kritaperiod och gullat med dinosaurier eller dejtat en robot... men kom igen, som om dom grejerna nånsin kommer inträffa."
 
För det första finns det inte en enda stor bokstav i stycket. Det hela är förutom tre punkter (...) en hel lång mening. En mening som egentligen, om man skall vara krass, inte säger särskilt mycket. I alla fall inte något som har med innehållet i flaskan att göra. Ordet "sweetness", är det svenska? Stavas inte ordet "nånsin" egentligen "någonsin"? "Dom" är inte det talspråk, heter de inte "de" eller "dem" i skrivet språk? Fel? Njae, jag tycker inte det är fel utan snarare ganska roligt. Utveckling helt enkelt. Antar att den äldre delen av befolkningen sparkar bakut och menar att vi håller på att fördärva vårt språk. Att den vackra svenska formalian och språkreglerna håller på att suddas ut och beblanda sig med andra länder.  Jag står fast vid ordet utveckling.
 
 
Många tankar såhär en tisdagsförmiddag efter påsk. Vi hörs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0